Tinc la tecla de la lletra ‘ñ’ plena de merda

Fa poca estona he escrit un post al Facebook i he hagut d’escriure dues vegades la paraula españa. He hagut d’utilitzar un lletra estranya que es diu “ñ”.

M’ha costat trobar la tecla ‘ñ’ i ha estat perquè estava plena de merda. És el que te no fer servir una tecla. Per què hi deuen posar aquesta tecla als nostres teclats? Hauríem d’exigir a Logitech que faci teclats en llegua catalana. Que algú munti un grup al Facebook!!!!

Digueu-me brut i tindreu raó. La resta de tecles les tinc prou acceptables.

Mirant al tecla ‘ñ’ d’un teclat i la merda que hi ha es podria deduir de quin pal va una persona. Una comparació possible és mirar la pulcritud de les lletres ‘ñ’ i ‘ç’ per saber la intensitat en l’ús es fa de les dues llengües, el català i l’altra.

La deducció és barroera i probablement poc científica, segur vaja, però m’ha vingut un somriure en trobar la tecla i veure el seu estat lamentable que quasi m’ha sabut greu pels nostres veïns que tenen fins i tot la ‘ñ’ al nom del seu país.

A partir d’ara em fixaré amb la merda que te la gent a les tecles ‘ñ’ i ‘ç’.

He aprofitat la troballa per passar l’aspirador pel teclat i netejar les tecles brutes, inclosa la ‘ñ’.

No entenc perquè la tecla ‘K’ si que està neta.

Ara el teclat està net.

Demà miraré com tinc la tecla ‘ñ’ del teclat que tinc a l’Ajuntament. Intueixo que estarà molt neta.

M’agradaria saber si hi ha algun sistema per canviar la tecla ‘ñ’ per una altra? Com es fa informàticament per fer un canvi de tecla i del símbol o lletra que escriu?. Voldria aprofitar l’espai que ocupa la tecla ‘ñ’ del meu teclat per alguna cosa més útil.

Segur que internet em guarda alguna sorpresa. Poso al Google ‘per què serveix la tecla ñ’. A la vista dels resultats és evident que no soc el primer que ha reflexionat sobre aquesta estranya tecla.

A un fòrum llegeixo ‘Darrerament estic veient que molts raconaires per escriure paraulotes com “Espanya” o “espanyol” recorren a la “ny” castellana. No ho féu! No és res més que un acte de submissió. Per nosaltres aquest fonema es fa mitjançant el dígraf “ny” i la “ñ” és un caràcter aliè del català’.

El més sorprenent, a aquestes alçades ja no m’hauria de sorprendre internet, algú ja ha inventat un programa que transforma el significat de la tecla ‘ñ’ en la suma de les dues lletres ‘ny’. Diu el text de l’aplicació ProNY v1.0:

ProNY v1.0. Tots els teclats a Catalunya porten incorporada la tecla Ñ, però els que escrivim en català no la necessitem pas per res. Així doncs hem creat un petit programa per reconvertir aquesta tecla en NY.

Al executar el programa, queda minimitzat a la barra de tasques del windows, mostrant una petita icona al costat del rellotge, des d’on es pot Activar o Desactivar la conversió.

Mentre la conversió està activada, el programa s’encarrega de detectar si es prem la tecla Ñ, i quan això passa, l’anul·la i envia el senyal que es premem les tecles N i Y consecutivament.

Quan la conversió està desactivada, el programa no fa absolutament res, i al finalitzar el programa, la tecla Ñ tornarà a funcionar normalment.

Als catalans que som garrepes per naturalesa ens  pot anar bé aquesta aplicació que estalvia prémer tecles. Prems la tecla ‘ñ’ i al document s’escriu ‘ny’. Bona!!

Felicitats als que defensen la nostra llengua.