Manteniment sense “ganxitos” ni fanta de litre i mig

Si penso en les avaries, estris que es trenquen o el manteniment que faig a casa, no és difícil imaginar-se el que pot passar en un municipi com Òdena.

Portar la Regidoria de serveis i manteniment és buscar-se molta feina. Recollida d’escombraries, servei d’aigua, manteniment de les zones verdes, voreres, enllumenat i un llarg, molt llarg, etcètera de tasques que són necessàries dia a dia. Aquí cal sumar-hi els problemes que no surten “sols”, és a dir, que surten perquè algú els provoca com els sorgits del vandalisme i les bretolades. Pintades, papereres, fonts, contenidors o fanals trencats són problemes habituals lamentablement. La crisi ha augmentat els problemes de robatoris de cables d’enllumenat o tapes de claveguera.

El manteniment és una àrea amb molta feina i aparentment poc agraïda. En aquesta àrea no s’inaugura res. Ni en temps del govern anterior, que quasi bé tot s’inaugurava amb “ganxitos” i fanta de litre i mig, es feien inauguracions de papereres, fanals o bancs pintats.

Darrera l'escala inaugurada es pot veure la Torre
Darrera l'escala inaugurada es pot veure la Torre

D’inauguracions amb “ganxitos” i fanta de litre en recordo especialment una que em va semblar absolutament perversa i que, més que ser una celebració per una inauguració, va ser una pallassada en la que es tractava d’inaugurar una escala. Si si, una escala que s’havia fet a la Torre del Castell que va costar 138.390 €. Això si, els polítics de dalt l’escala van brindar amb cava en copa de vidre (de Bohigas això si). Una vegada acabat el brindis dels polítics, els ciutadans, que estàvem més avall, vàrem fer el brindis amb got de plàstic. Si un dia a Òdena inaugurem alguna cosa amb cava, o tots brindarem amb copa de vidre o tots amb got de plàstic. Si no hi ha prou copes de vidre per tothom, els polítics ho farem amb got de plàstic i els odenencs amb la copa de vidre. L’espectacle amb va semblar molt lamentable.

Es pot pensar que és poc agraït per un regidor treballar en el manteniment. De fet vaig agafar aquesta àrea perquè soc l’únic que estic tot el dia a l’Ajuntament i, tot i que els tècnics i responsables d’aquest serveis són qui solucionen el dia a dia dels problemes sorgits, també és cert que si vols fer una bona feina cal ser àgil en les decisions, ràpid a demanar pressupostos (si hi ha temps) i decidir la millor, la més ràpida i la més econòmica solució. Un ciutadà amb un contenidor de brossa o un fanal trencat davant de casa no li pots dir que ja ho miraràs i destinar una setmana a trobar una solució satisfactòria.

Aquesta agilitat en la solució de molts dels problemes que sorgeixen fa molt atractiva i agraïda la feina. Posa a prova els serveis municipals a l’hora de solucionar els problemes.

Abans he comentat que arreglar una paperera o un fanal trencat no comporta cap inauguració i probablement per un polític “autèntic” de carrera ho fa poc interessant.

En els nou mesos que porto al govern d’Òdena he pogut comprovar que tot i que no he inaugurat cap fanal ni cap contenidor, els ciutadans valoren, valoren molt, que el manteniment i la solució d’averies i problemes sigui eficient i sobre tot ràpida.

Que bonic és inaugurar un pavelló esportiu o un camp de futbol. Parlaments, felicitacions, visita d’autoritats, “ganxitos” i Fanta de litre i mig i cava amb copa de vidre. Res millor per engrandir els egos dels polítics.

Creieu-me, nou mesos al govern amb força temps dedicat al manteniment ha estat fins ara una experiència esplèndida. Permet el contacte amb el ciutadà que no truca mai per felicitar-te, però si que ho fa per fer-te saber el problema que té, normalment a menys de 200 metres de casa seva, que és el que realment el preocupa. Tenir un pavelló més o menys no és mai la seva prioritat.

Si be és cert que ningú et truca per felicitar-te per haver arreglat una paperera o un contenidor, si que notes, quan per atzar trobes el veí o t’arriba algun comentari a mitjançant d’un altre veí, que la gent valora, MOLT, la solució del problema. L’altre dia em van dir, “aquella zona verda al costat de l’escala de l’església que heu desbrossat feia 35 anys que no es netejava”. Em costa de creure però així m’ho va dir un veí que precisament hi va plantar arbres!

De fet, malament aniria, i començaria a estar perdut, si esperés la felicitació del ciutadà per haver fet arreglar un fanal que falla davant casa seva i que s’ha arreglat amb els diners dels seus impostos. Agraït estic jo per haver tingut l’oportunitat d’estar al capdavant d’una àrea que soluciona molts problemes i no inaugura res.

En fi, probablement no inaugurarem cap pavelló esportiu i per tant no podrem degustar els fantàstics “ganxitos” i Fanta de litre i mig. Això si, haurà estat fantàstic poder administrar els recursos dels ciutadans per solucionar una part dels seus problemes.

 

Eren altres temps de cava i copa de vidre. Cap d'ells ocupa actualment el càrrec que el va portar aquí
Eren altres temps de cava i copa de vidre. Cap d'ells ocupa actualment el càrrec que el va portar aquí

 

NOTA: Una de les propostes del nostre grup en campanya electoral era establir un programa de manteniment municipal que permeti consultar via web l’estat de les queixes i les actuacions. No està fet encara però hi estem treballant i ho farem.

 

Noticia d’Anoia diari de la inauguració d’una escala

Fotos de Santi Carbonell obtingudes a la Galeria de l’Anoiadiari.