Per què no interessa la participació ciutadana?

Aquest passat dissabte 10 de novembre es va fer una jornada de participació ciutadana a Òdena. Es va convocar a tots els odenencs per demanar la opinió sobre el projecte que des del govern municipal es vol tirar endavant, convertir el tram urbà de la carretera de Manresa en una via urbana.

Serà una obra important on els vehicles passaran a ser secundaris per donar prioritat els vianants. És el que en l’argot urbanístic s’anomena prioritat invertida.

La decisió del govern de tirar endavant aquesta proposta ve donada pel fet que el juliol de 2011 es va inaugurar la nova carretera de Manresa a Vilafranca en el seu pas per l’Anoia, l’anomenat Eix Diagonal. Aquest fet va comportar que d’un dia per altre el trànsit per Òdena de camions i cotxes es reduís a una quarta part, passant de 4.200 vehicles/dia a 1.100.

Aquest fet ens va encoratjar a demanar a la Generalitat la cessió de la Carretera C37 al seu pas per Òdena. Així ho hem fet.

Com volem que sigui el nou passeig en que es convertiran els 300 metres de la carretera de Manresa? Quin usos hi volem donar? Hi ha d’haver aparcaments? I si fem un rotonda a la cruïlla amb al Carretera de Can Macià?. Calia definir els usos d’aquest nou passeig i aquesta va ser precisament la raó per convocar la jornada de participació ciutadana.

Es van fer 1.300 pasquins convidant a tots els ciutadans a participar a la jornada. Es van convidar per carta els veïns del carrers que quedaran afectats directament per l’obra i pels quals l’obra modificarà substancialment el seu espai vital públic més immediat. Es va anunciar al web municipal Es va crear per part d’un regidor de govern un ‘event’ al Facebook. Fins i tot Catalunya Radio es va interessar per la jornada i per la proposta de modificació. També l’Anoiadiari, L’Enllaç i La Veu la van anunciar.

Resultat: només 10 persones van venir a donar la seva opinió sobre una obra tan important.

Els governs de tot tipus, el municipals també, estan legitimats legalment per fer el que creguin convenient. No necessariament han de consultar més enllà dels períodes electorals. Però jo sempre he pensat que això no és suficient.

Estem en un moment de la història de Catalunya on molts catalans, moltíssims, demanem el dret a decidir, i precisament de decidir es tractava la jornada de dissabte. No vull comparar el dret a decidir sobre si volem un estat o no amb el dret a decidir sobre com ha de ser un passeig. Tot i així m’ha sorprès, negativament, la poca participació dels odenencs en voler decidir.

En fi, no passa res. El govern governa i actua. Tira endavant les propostes que estaven al programa electoral. Aquesta precisament n’era una d’elles.

Potser algú pensa que les jornades de participació ciutadana no serveixen per res. És allò de “igualment el govern farà el que li doni la gana”. Res més lluny. Personalment, molt abans d’entrar al govern d’Òdena he reivindicat la participació ciutadana com una eina important entre períodes electorals per decidir el nostre futur immediat. Jo mateix vaig criticar el govern anterior quan va titllar una jornada de participació ciutadana que ell mateix havia convocat de “mesquina i barroera”. Guisado si que no es creia la participació i en conseqüència només la feia per ‘complir’ com va demostrar amb els seves declaracions. Puc assegurar que la consulta de dissabte era absolutament sincera. En cap cas es va citar als ciutadans per refrenar unes propostes que el govern ja tingués pensades. La participació la van portar tècnics del Consell Comarcal i els politics locals ni tan sols hi varem estar presents durant la jornada.

Podria pensar que els odenencs confien tant amb seu govern que pensen que ja ho farem tot bé i ens deixen fer. Res de res. Quan des del govern pensem això estarem perduts i no farem bé la nostra feina.

Em sap greu. Penso que sovint ens queixem que no se’ns demana la opinió i quan ens la demanen no la donem.

En resum, s’ha convocat tothom, hi ha participat qui ha volgut. Els ciutadans d’Òdena, també el govern municipal i l’oposició, haurem de tenir en compte les propostes que van sortir de la jornada. Propostes molt interessants, assenyades i que entraran a formar part de l’estructura i usos del nou Passeig d’Òdena.

Moltíssimes gràcies a les 10 persones que van venir i que van participar a la jornada amb moltes propostes. Dedicar 3 hores un matí del mes de novembre té molt mèrit i ells ho van fer.

Una última reflexió. Darrerament, i en ocasió d’un canvi d’enllumenat públic a uns carrers d’Òdena, concretament la urbanització Puig Rabat, s’han generat desenes i desenes de comentaris i crítiques (negatives quasi totes) al Facebook. Cap d’aquests “dissenyadors” i “arquitectes“ s’ha volgut acostar a fer propostes sobre el nou Passeig d’Òdena.

Potser ens motiva més criticar des de casa, al Facebook, fer “m’agrada” a les crítiques sobre el que fa el govern, fer-ho asseguts a un sofà o des de la feina i normalment criticar negativament.

Potser entre tots ens ho haurem de fer mirar.

L’opinió dels 10 ciutadans que dissabte van participar a la jornada per definir com volien el nou passeig té per mi mil de vegades més valor que tots els comentaris fets al Facebook en els darrers 17 mesos.