Pim, Pam, POUM, escac i mat

PEL 2026 TENIM ALTRES PLANS

Carta adreçada als amics de les Plataformes, grups i associacions que treballen pel territori i per una  Catalunya millor.

Benvolguts companys de les Plataformes.

Dèiem a Òdena l’any 2006 des de la Plataforma per la Retirada del Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena que “PEL 2026 TENIM ALTRES PLANS”.

Tot va començar el 2006 en plena eufòria quan el meu ‘amic’ Oriol Nel·lo va decidir que a Catalunya seriem 8 milions de catalans. Calia reproduir fins el 2026 el que havia passat a Catalunya del 2000 al 2006 pensant que tot seguiria igual.

En Nel·lo, Nadal i tot el DPTOP van escriure tots els Plans Territorials i Directors haguts i per haver, entre ells el Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena PDUCO.

El PDUCO col·locava 20.245 habitatges a l’Anoia (Conca d’Òdena, bàsicament Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena) dels quals 14.806 (x 40.000 habitants) anaven a Òdena, municipi que ara té poc més de 1.000 habitatges (3.400 habitants).

De sòl industrial, per donar feina als 60.000 nous ciutadans de la Conca, es preveien 338 Ha. a un nou i immens polígon a Òdena. Un despropòsit.

El primer PDUCO el van llençar a les escombraries ja que es van adonar que el disbarat era massa gran. No colava!!

El segon PDUCO amb segona aprovació inicial  ja ‘només’ proposava 4.092 habitatges nous per Òdena i 283 Ha de sòl industrial.

El tercer PDUCO era el mateix que el segon però com que eren uns incompetents el van haver de tornar a posar a exposició pública per tercera vegada.

Els 4.092 habitatges de l’aprovació inicial van augmentar encara més fins els 5.700 en l’aprovació definitiva. L’any 2008 encara pensaven que s’havien quedat curts i proposaven 1.600 habitatges més.

Les 283 Ha industrials de l’aprovació inicial van passar a 318 a l’aprovació definitiva. De qui eren les Ha que s’havien afegit de més? Del Sr. Josep Singla i família, que encara necessitava augmentar més les 100 Ha que ja tenia dins del futur polígon.

Immediatament es posava en marxa el POUM d’Òdena per poder fer el polígon. No és que fes falta un nou POUM al municipi, si no que calia requalificar totes les Ha de sòl industrial i el disbarat requeria fer un nou POUM. Aquest era l’únic objectiu i la Memòria del POUM no se’n amaga.

El POUM inicial va posar unes quantes Ha. més de sòl dins del polígon perquè al Sr. Singla encara li quedaven Ha. fora de l’àmbit. Les 318 Ha màximes que preveia el PDUCO van passar a 370 Ha. De qui eren la majoria de noves Ha. que requalificava el POUM? Bingo!! També eren del Sr. Singla i Família. Òbviament el POUM no s’ajustava als límits màxims del PDUCO però tant li feia. El ‘primo de zumosol’ i la manera barroera de fer les coses ho arreglen (ho arreglaven) tot.

Dels 5.700 habitatges que preveia el PDUCO el POUM ja no en posava ni un. Per sort algú es va adonar que ja no feien falta nous habitatges abans del 2026.

El passat 10 de maig, 12 dies abans de les eleccions municipals el govern municipal d’Òdena encapçalat per l’alcalde Francisco Guisado va aprovar provisionalment el POUM amb la inclusió de les 370 Ha de sòl industrial.

El govern d’Òdena va aprovar el POUM havent rebut el març passat un informe del Departament de Territori que li deia que s’havien de fer molts ajustos a les previsions i esmenar diferents incompatibilitats. També havien rebut un informe d’Agricultura desfavorable. Mancaven els informes de l’ACA, de Cultura i Patrimoni (ara també desfavorable) i uns quants més.

També van aprovar el POUM provisionalment sense l’informe de Mediambient sobre la Memòria Ambiental. Van dir que no passava res. El ‘primo de zumosol” ja ens ho arreglarà, devien pensar, com sempre.

Però vet aquí que la llei diu que un POUM no es pot aprovar provisionalment sense l’informe de Mediambient que va arribar el passat 14 de juliol i era DESFAVORABLE per motius importantíssims. Si s’haguessin fet bé les coses, haurien d’haver esperat l’informe de Mediambient i hauríem d’haver incorporat les esmenes que diu l’informe.

Ara la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central reunida la setmana passada va escriure una resolució tant curta i simple, com contundent, amb el següent acord:

Suspendre la resolució definitiva de l’expedient del POUM d’Òdena, promogut i tramès per l’Ajuntament, fins que s’esmeni el document de memòria ambiental i es sotmeti a l’òrgan ambiental per la seva conformitat i, posteriorment, es tramiti el document com correspongui a resultes de la incorporació de les esmenes assenyalades en la resolució ambiental, que poden suposar un canvi substancial en el contingut de la figura de planejament objecte de resolució, supòsit previst en l’article 112 del reglament de la Llei d’urbanisme”.

El POUM torna a Òdena on un nou govern haurà de redactar un POUM que incorpori totes les esmenes que demana l’informe sobre la Memòria Ambiental. Les esmenes són tan importants que com ja apunta Mediambient caldrà tornar a l’aprovació inicial. Una nova aprovació inicial vol dir que no tindrem POUM nou a Òdena abans d’un any

Paradoxalment si és cert que a la Conca d’Òdena hi havia una gran manca de sòl industrial ara resulta que el gran defensor de Can Morera serà el principal responsable del retard per poder disposar de sòl industrial.

Una nova aprovació inicial vol dir començar amb un paper en blanc i això vol dir que qui governa ara a Òdena te la responsabilitat de no fer disbarats, d’aplicar el sentit comú, de fer que el seu municipi sigui un lloc per viure i un lloc per treballar. Un lloc per viure amb una bona qualitat de vida i un lloc amb oportunitats laborals. I tot això, el 2012 i el 2026 no vol dir milers d’habitatges ni centenars d’Ha malbaratades.

Res és el mateix. El govern d’Òdena tampoc.

Dijous va ser una gran dia. Es va acabar la manera barroera de treballar sabent que sempre hi havia el ‘primo de zumosol’ que t’’arreglava’ les coses. S’ha acabat la manera de planificar d’il·luminats com en Nel·lo i Nadal i la submissió dels polítics d’Òdena. S’ha acabat afavorir l’’amic’ encara que això vagi en contra dels ciutadans del municipi.

Moltíssimes gràcies a tots el que ens heu ajudat a no defallir, que ens heu assessorat amb els vostres coneixements. Han estat 5 anys de continues lluites, manifestacions, actes, conferencies i tallades d’autovia.

Hem hagut d’aguantar tota mena d’insults per discrepar sobre un model que ens volien imposar i que des de la Plataforma per la Retirada del Pla Director Urbanístic varem denunciar reiteradament.

Cinc anys de lluita que han valgut la pena. Cada petita alegria que alguna Plataforma aconseguia em feia enveja però també m’animava a seguir lluitant. He conegut persones excepcionals amb qui he compartit moltes reunions.

Animo doncs als que porteu molts anys lluitant a no defallir. Encoratjo a totes les plataformes i grups socials a seguir treballant per fer la nostra societat una mica més justa.

Acabo fent referències polítiques per dir que per fer les coses bé no cal ser ni d’esquerres ni de dretes. Hi ha comunistes corruptes i n’hi ha de fantàstics. Hi ha politics del PP corruptes i n’hi ha de fantàstics. El mateix passa a CiU i a tots els altres partits.

Crec que del que es tracta és de treballar amb transparència, màxima informació i fer les coses amb sentit comú. Bàsicament crec que es tracta d’estimar la terra per mirar de deixar-la una mica millor del que l’hem trobat.

Com ja dèiem el 2006 en al constitució de la Plataforma, “PEL 2026 TENIM ALTRES PLANS”. Ara és el moment.

Moltes gràcies a tots.

 

NOTES:

1.- El Sr Singla, actualment imputat en el cas PRETÒRIA, és propietari de 180 Ha de terreny majoritàriament incloses al polígon que el POUM pretenia fer d’Òdena. És o era de l’empresa PROINOSA ara en concurs de creditors.

2.- El 2008 el Sr. Singla i el Sr Royes (Consorci de la Zona Franca CZF) van signar un conveni amb el Francisco Guisado, Alcalde d’Òdena, pel qual Singla i CZF pagàvem els 414.000€ que suposadament costava el POUM d’Òdena. Això si, van posar una clàusula que deia que si la parcel·la del Sr. Singla no era requalificada el conveni quedava resolt i Singla i CZF ja no havien de pagar ni un euro. És normal no? Jo et pago si hi poses la meva parcel·la i si tu no compleixes la part del tracte jo ja no haig de pagar.

3.- Qui escriu aquest post forma part del nou govern d’Òdena, n’és el regidor d’Urbanisme i d’aquí a dos anys serà l’alcalde d’Òdena.

4.- L’autor d’aquest post surt a la foto de l’eslògan de la Plataforma: “PEL 2026 TENIM ALTRES PLANS”.

5.- És sorprenent llegir les teories del Sr. Nel·lo en aquesta web parlant del paisatge. Sorprèn després de fer tots els Plans Territorials i Directors per destruir o hipotecar, al meu entendre,  bona part del territori. En resum, s’ha de tenir molta barra per dir el que diu després de fer el que ha fet.