Ajuntament a 2 Mb de velocitat

Ajuntament a 2 Mb de velocitat

A l’Ajuntament d’Òdena hi deu haver uns 25 ordinadors connectats a internet. Potser més. El cas és que el nostre Ajuntament disposa d’un ADSL de 2 Mb de velocitat (de baixada, perquè de pujada son 256 Kb…).

Cert és que a tot el municipi Òdena tenim un problema important amb l’accés a internet d’alta velocitat degut a la  distància dels diferents nuclis a les centraletes que Telefònica té al carrer d’Òdena d’Igualada (curiosa paradoxa que la nostra centraleta que no dona per més d’1 Mb estigui al Carrer d’Òdena).

2 Mb era alta velocitat fa 8 anys i un somni quan anàvem amb el mòdem Robòtics que per navegar t’havies de connectar amb aquell Ti-ti-Ti-ti-Ti…. i anàvem a 64 Kb.

Se suposa que el nostre ajuntament, el que governava Òdena fins el passat 22 de maig, era un govern que apostava per les noves tecnologies. Va posar encertadament en marxa els Telecentres d’Òdena i del Pla de la Masia. Aprofito per deixar constància que el primer Telecentre d’Òdena es va posar en marxa a l’Espelt des de l’Associació de Veïns (alguna cosa en se…). En aquell moment el regidor Jaume Xaus va gestionar que l’Ajuntament pagués ordinadors (de segona ma), les pantalles (noves) i va contractar un ADSL. Es va instal·lar tot a l’espai de l’antiga escola de l’Espelt i va ser la primera experiència en telecentre d’Òdena. L’Alex Solé d’IGLU en va fer la posada en marxa. Moltes gràcies Aleix.

El Jaume Xaus va ser sensible en aquell moment (2007) a la idea que vàrem tenir els Veïns de l’Espelt i que després va exportar a les resta de nuclis d’Òdena. Una aposta interessant per trencar la bretxa digital i generacional. Un altre dia parlaré del que penso ara, el 2011, sobre els telecentres.

El cas és que un govern sensible a les TIC, tenia contractat un adsl de 2Mb per edifici amb més de 25 ordinadors connectats i un ADSL de 1Mb per tota l’Escola el Castell. No sembla que sigui apostar molt per facilitar l’accés a les TIC’s.

Ara ens proposem multiplicar per 4 la velocitat que tenim a l’Ajuntament i per 8 el de l’escola. Esperem que estigui tot en marxa a primers de setembre i, sobretot, que estigui en marxa l’ADSL de l’escola quan els alumnes tornin anar a la sala d’informàtica. Només augmentarem la velocitat, si no que a més el que posarem enlloc d’ADSL (Asymmetrical Digital Subscriber Line – Línea Asimètrica de Subscripció Digital) serà SDSL Symmetrical Digital Subscriber Line – Línea Simètrica de Suscripció Digital). Per dir-ho més entenedor, posarem el mateix cabal de baixada que de pujada. Per tant multiplicarem per 4 el cabal de baixada i 16 del de pujada.

Inaugurar una ADSL o SDSL no s’estila. Destinar recursos a temes que després no es podien inaugurar segurament no tenien cabuda en l’anterior govern. Es predicava que l’ajuntament estava molt implicat amb les TIC però a la pràctica, en algunes coses bàsiques, no es demostrava.

Un govern ha de decidir cap on vol anar amb les noves tecnologies, com ho aplica al propi ajuntament i què fa perquè els ciutadans tinguin el millor accés a les noves tecnologies.

El nostre govern augmentarà la velocitat de l’SDSL a l’Ajuntament i a l’Escola. Ens plantegem si hem de fer com l’anterior govern que no desaprofitava cap ocasió possible per inaugurar tot el que era inaugurable per repartir patates xips i coca cola de litre calenta. Em sembla que preferim aplicar els diners que costen les patates xips i la coca cola de litre per ampliar, si podem encara més, l’accés a internet de l’Escola.

El nostre govern fa una aposta clara perquè els ciutadans puguin accedir a les noves tecnologies. Gestionarà amb els operadors la millores d’infraestructures perquè empreses, ciutadans i espais públics puguin millorar l’accés a la xarxa.

De moment i si les coses van com esperem, a primers de setembre l’Ajuntament i l’Escola disposaran d’un millor accés a la xarxa. Sense inauguració ni patates xips, és clar. Preparem més coses.

 

NOTA: em comprometo ben aviat a escriure sobre els opcions d’adsl a Òdena i sobre els Telecentres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *