Hola Ramon / Apreciat Sr. Felip

Hola Ramon, vivim a 100 metres de distància però ens veiem poc. Enyoro aquells anys creant l’Associació de Veïns de l’Espelt amb la qual preteníem treballar per l’Espelt. Tots dos veníem d’Igualada on vivíem abans i tots dos procedíem del Barri Les Comes.

M’agraden els teus consells com a ciutadà d’Òdena. Ets persona amb experiència, bon negociador i lluites pel que creus.

M’agradaria que em vinguessis a veure com a veí per ajudar-me a millorar el nostre poble, l’Espelt. Tots dos baixem cada dia de l’Espelt.

Ara jo estic a l’Ajuntament i seria una bon moment per escoltar els teves propostes per l’Espelt i també per Òdena. Com a veí de l’Espelt i com a ciutadà d’Òdena segur que saps com millorar la qualitat de vida del espeltins i odenencs.

Seràs ben rebut com a ciutadà a l’ajuntament, com ho són tots els odenencs a qui escolto i aprenc d’ells. Al cap i a la fi em vaig presentar a les eleccions per servir als ciutadans i treballar pel meu entorn que m’estimo i vull preservar.

Ja ho saps Ramon, quan vulguis ens veiem tot donant un tomb pels carrers tranquils de l’Espelt i parlem del poble i del municipi.

Com a veí d’Òdena t’esperem perquè ens diguis com vols que sigui Òdena, com hauríem de créixer i com hauria de ser el poble dels nostres fills i nets.

 

 

Apreciat Senyor Felip,

Recentment Vostè surt per tot arreu opinant sobre com ha de créixer Òdena i on s’han de desenvolupar els nous creixements industrials i el que a Vostè se li acut que pot necessitar la Òdena.

També el veig sovint parlant d’un aeròdrom corporatiu del que Vostè n’és ferm defensor, qui sap si a hores d’ara ja l’únic.

A mi modestament em sembla que s’equivoca quan diu als municipis i als seus governs com s’han de fer els coses. Crec que no és bo que un president d’una entitat tan important com la Unió Empresarial de l’ANOIA (escric ANOIA en majúscules per que no s’oblidi el seu àmbit com a president) es dediqui a fer d’urbanista, ni d’arquitecte, ni molt menys de planificador de com han de ser el municipis i els seus territoris.

Jo vaig estar a la Junta de la UEA molt abans que Vostè i penso que conec quines són les tasques d’una organització com la UEA.

Vostè hauria de vetllar pels empresaris afiliats a l’UEA i pels que no ho estan. Ha de procurar que les empreses puguin créixer i desenvolupar les seves activitats de la millor manera possible.

S’oblida a vegades que el teixit empresarial és molt heterogeni i que el que pot beneficiar a unes empreses pot perjudicar, i moltes vegades greument, a altres empreses fins i coartar inclús el seu creixement.

Dilluns mateix l’Alcalde i jo rebíem una empresa molt preocupada per les conseqüències que pugui comportar un aeroport amb sortida i entrada de vols per sobre del polígon on resideix.

Jo si fos president de la UEA em dedicaria a treballar per TOTES les empreses que te afiliades a les quals representa. Si després d’això pot fer actuacions, recomanacions i fer propostes per millorar la viabilitat de les empreses i aconseguir que augmenti el teixit empresarial em sembla que farà una molt bona feina.

Si Vostè es dedica a planificar el creixement dels municipis de la Conca, amb especial furor el d’Òdena, crec que s’equivocarà i dedicarà temps a tasques que no li pertoquen. A la vegada deixarà de treballar per les altres empreses afiliades.

Fa uns dies el vaig convidar a la presentació de l’Espai TICÒdena, que espero sigui una realitat de manera imminent, juntament amb l’Outlet. No deu ser una iniciativa massa bona per Vostè perquè no recordo cap mostra de suport ni d’alegria per la iniciativa. Una iniciativa feta des l’Ajuntament per millorar la competitivitat de les empreses en l’important sector TIC que genera ocupació de qualitat. Aquest primer pas té com a segon objectiu l’arribada de noves empreses.

Suposo que per Vostè posar en marxa dues plantes de 3.500 m2 cada una per empreses del sector TIC deu ser un fet poc rellevant.

Vostè prefereix dir que l’ajuntament d’Òdena s’ha de doblegar a les propostes d’empresaris que l’únic mèrit que tenen és disposar de moltes hectàrees de sòl rústic. Vostè prefereix entabanar als ciutadans amb discursos sobre aeroports del segle XXIII que no pas treballar per coses concretes, reals, terrenals i sobre tot viables pel segle XXI.

Senyor Felip, Vostè defensa aventures que ni a Vostè ni a la UEA li costaran un duro. Demanar és gratis, queda fashion i fa veure que es fan moltes coses.

Mentre tant els odenencs segueixen preocupats per les seves insistents declaracions que no paren de dir als odenencs com ha de ser el seu espai vital en els propers anys.

Fa unes setmanes Vostè i jo parlaven a la sala de Juntes de l’Ajuntament de projectes, de les necessitats de sòl industrial i d’altres temes per afavorir l’emprenedoria i la millora de les empreses.

Li vaig demanar quant sòl industrial hi ha disponible a la Comarca i a la Conca. La seva resposta va ser tant contundent com demolidora: ‘No ho se’.

Aquesta mateixa pregunta ja li vaig fer l’any 2007, llavors a l’UEA i tampoc la sabia. Amb quatre anys ha tingut moltíssim temps per saber quant sòl industrial tenim i quant en fa falta. Però Vostè és poc rigorós amb qui representa i prefereix tirar llarg i demanar 370 Ha al municipi d’Òdena abans que esbrinar què tenim i quines són les necessitats.

També fa uns dies li vaig proposar treballar conjuntament Ajuntament i UEA per l’emprenedoria, per trobar espais on l’UEA assessori a emprenedors que tinguem a Òdena per guiar-los. Li vaig demanar de posar en marxa un grup de savis format per empresaris i directius jubilats per assessorar a emprenedors en la difícil tasca de posar en marxa els seus projectes.

Li vaig explicar com funcionava una aplicació i uns sistema del Ministeri d’Industria per crear societats empreses en 72 hores a un cost zero que Vostè desconeixia.

Vaig tenir la sensació que jo era el president d’una Associació Empresarial i que Vostè era el polític i Regidor d’Urbanisme  que es passa el dia planificant i dibuixant grans projectes (de fum) en forma de megapolígons i obres faraòniques per deixar el seu nou gravat en una placa del dia de la inauguració

No l’esperem per dir-nos als odenencs com hauria de ser Òdena, ni com hauríem de créixer, ni com hauria de ser el poble dels nostres fills i nets.

En fi, Senyor Felip, té les portes obertes per venir a parlar d’emprenedoria, de com crear empreses, de com facilitar el creixement de les nostres empreses. Serà benvingut i escoltarem les seves propostes de sòl industrial a partir de l’estat actual, de les necessitats de població i del creixement, i si veiem que són necessàries i que poden ser beneficioses pel benestar dels odenencs i comporten un bona qualitat de vida, les estudiarem amb molt interès deteniment.

La qualitat de vida no només és tenir feina, factor molt importat. La qualitat de vida passa també per un entorn de qualitat, fent ús de la natura per créixer però també per fent un ús responsable dels recursos actuals. A les seves declaracions només veig creixement sense mesura i destrucció indiscriminada dels recursos que ens envolten amb una única finalitat.

La setmana passada la Generalitat va suspendre el POUM d’Òdena perquè l’Ajuntament el va aprovar provisionalment sense disposar de l’informe de mediambient. Un informe del qual es desprèn en lectura acurada que les propostes de sòl industrial són sobredimensionades i abusives en l’ús del sòl.

Fa uns dies una amiga meva, l’Ada, arquitecta i activista com poques en la defensa del territori, en saber que la Generalitat havia suspès el POUM per no incloure les esmenes de l’Informe de Mediambient em va escriure:

‘Informo urbi et orbi que els països amb mesures més restrictives sobre el paisatge, la fiscalitat, la racionalitat en l’ús de l’espai, l’estalvi energètic i totes les mesures que nosaltres propugnem, com Dinamarca que he visitat fa 15 dies, Alemanya ídem, Àustria, Suïssa, l’Alto Adige italià SÓN ELS MÉS RICS DEL MÓN, en PIB, en exportacions, i en RENDA PER CÀPITA, i els més alts en el rànking d’índex de benestar i felicitat de l’ONU.

En l’altre extrem, els més laxes, com l’antiga Veneçuela, Mèxic, Centre-amèrica, etc que van cometre l’error d’empassar-se les fantasies econòmiques nord-occidentals dels 90, segons què tot s’hi val i on sigui, són els que tenen el nr i % més alt DE POBRES, probablement de manera irreversible. A la Xina s’ho han saltat tot, a la millor manera de Dickens, i què han aconseguit? que altra vegada el 70% de la seva gent no mengi, mentre al 10% de la Nomenklatura els surt l’or per les orelles. VERGONYA!

O sia que són precisament les nostres teories i pràctiques les que APORTEN BENESTAR, AMBIENTAL I ECONÒMIC!!!

I no us canseu mai de documentar-vos i d’explicar-ho a tothom’.

 

Ramon, qual vulguis fem una cafè i parlem de com millorar la qualitat de vida de la gent de l’Espelt i d’Òdena.

Sr. Felip, l’espero em propostes que millorin les nostres empreses i que no malmetin l’entorn ni la qualitat de vida dels odenencs.